Actieonderzoek doen

Je hoeft het wiel niet nóg een keer uit te vinden...

Breakdown voorkomen en pleegouders behouden. Het landelijke actieonderzoek gericht op deze uitdagingen heeft geleid tot tijd en ruimte om deze aan te pakken. Wat blijkt? Veel oplossingen zijn al voorhanden; op de plank of bij een collega-organisatie.

Het werken volgens de principes van een actieonderzoek heeft in de organisaties een mooie beweging op gang gebracht. Het doen van actieonderzoek vraagt om een continue cyclus van plannen, actie, observeren en reflecteren. Wij zetten acht belangrijke learned lessons voor je op een rij.

Voordat je het wiel opnieuw uitvindt: kijk eens wat er al beschikbaar is. Misschien zijn er nuttige tools of initiatieven die je kunt gebruiken, die eerder niet goed van de grond kwamen binnen je organisatie en een nieuwe boost kunnen gebruiken.

Stel een team samen, waarin iedereen zich gehoord voelt en een bijdrage kan leveren. Zo maak je meerdere mensen eigenaar van de aanpak. Het werkt in alle gevallen goed om hier ook (ex-)pleegouders bij te betrekken.

Spreek af wanneer je met elkaar naar de vorderingen kijkt en wanneer jullie tevreden zijn. Bepaal een frequentie en plan vast vooruit.

Plan eens een (online) koffiedate met medewerkers van andere organisaties en bespreek een thema. Misschien werken zij wel aan dezelfde problematiek en pakken ze het net anders aan.

Moet je diverse uitdagingen tegelijk aanpakken? Werk hier dan met meerdere subteams of werkgroepjes aan. Je kunt dan daadkrachtiger en sneller werken.

Wijs één duidelijke trekker aan. Deze projectleider houdt het overzicht, coördineert, motiveert en zet anderen in beweging. Maar hij/zij stelt ook de kritische vragen binnen het team.

Bekijk en haal op wat zich in de praktijk afspeelt. Zo weet je beter of je bepaalde acties (vaker) in moet zetten of waar je de aanpak kunt verfijnen.

Zet de plannen, aanpassingen en ideeën op papier; zo kun je later je stappen nog eens terug lezen en hier in de toekomst gebruik van maken.